Postwzrost – niezrozumiany, niepożądany i niemożliwy do uniknięcia?

Każdy, kto wierzy w nieograniczony rozwój czegokolwiek fizycznego na fizycznie ograniczonej planecie jest albo wariatem, albo ekonomistą” Kenneth E. Boulding

Drogie ekonomistki, drodzy ekonomiści – mamy tu zatem coś do wyjaśnienia!
Zapraszamy serdecznie na seminarium Rethinking Economics Gdańsk!

12 stycznia, 18.00, Jan Chudzyński (Zoom)

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 915 4373 5598
Passcode: 586078

Jako tekst zapowiadający nasze spotkanie proponujemy artykuł prof. Wojciecha Morawskiego, Koronawirus i gospodarka. Nadchodzi wielki przełom w ekonomii

„Wzrost gospodarczy, będący przez tak długi czas motorem postępu, w krajach zamożnych w zasadzie spełnił swoje zadanie. Dobrostan i poczucie szczęścia ludzi przestały wzrastać wraz ze wzrostem gospodarczym. Zamożne społeczeństwa, wciąż się bogacąc, są coraz bardziej nękane lękiem, depresją i innymi problemami. Populacje krajów bogatych dotarły do kresu długiej historycznej wędrówki.” (R. Wilkinson, K. Pickett, Duch równości. Tam gdzie panuje równość, wszystkim żyje się lepiej, Wyd. Czarna Owca, Warszawa 2011, s. 22)

Panel Ekonomistów Polskich o degrowth

Wybrane odpowiedzi:

• Uważam to za postulat utopijny, często podszyty niezrozumieniem sposobu funkcjonowania gospodarki, odciągający uwagę od prostszych i bardziej realnych (ewolucyjnych) rozwiązań, a także zasadniczo niemoralny z punktu widzenia międzynarodowych nierówności dochodowych – Piotr Bartkiewicz (Pekao S.A.);
  • Ograniczanie konsumpcji może doprowadzić do pogorszenia zmian klimatycznych. Wraz z dochodem zwiększa się skłonność ludzi do inwestowania w zielone źródła energii (np. kolektory słoneczne). Dzieje się tak ponieważ te źródła energii są stosunkowo bardziej drogie niż np. węgiel – Paweł Bukowski (LSE);
  • Koncepcja degrowth jest utopijna. Jakkolwiek zwolennicy degrowth trafnie rozpoznają problem, to rozwiązanie, które proponują jest w praktyce niemożliwe do zrealizowania. Degrowth prowadziłby do bezrobocia, spadku dochodów i konsumpcji i w efekcie wzrostu ubóstwa – Jan Rutkowski (Bank światowy, IBS).

Jako tekst polemiczny wobec koncepcji degrowth proponujemy: Ocieplenie klimatu, degradacja środowiska? Rynek jest odpowiedzią! prof. Witolda Kwaśnickiego